Tuesday, May 26, 2009

Malas dan Bosan

wahhhhhhhhhhhhhh....

sudah sekian lamanya sy x mengupdate owhz....

sejak 2 menjak tok sy menjd semakin malas utk mengupdate...

x lamak gik sy nk fly KL....

hari SABTU - 30 May 2009 - my graduation day!! yeayyyy...

mula2 si dia plan utk join skali tp, si dia tpksa cancel plan coz x dpt cuti...

yalah nasib mun bekerja dgn rakan sekerja yg suma dah berfamily n kita yg blm kawen, tpksalah mengalah... hehe...

so, hari JUMAAT - 29 May 2009 sy n family sy fly ke KL.....

Lamak lah juak diam cnun... 3 June 2009 brk balit Kch...

Ya pun sy trus beli tiket ya coz sy malas nk diam lamak2 kt cnun... hahahaha

On 6 June 2009, pengilan umah Minah....

Abg Minah, Oden kawen...

N u know wat, Oden telah menyuruh sy utk menjd pengapit pengantin....

Huahahaha... mmg lawak.....

Tp, blm confirm n akan diconfirmkn lagi oleh Oden....

Yohhhhh... malu ehhhh... sesuka hati jak...

Sekarang sy sudah lapar....

Sy perlu mamam....

Syioh syioh syioh....

Mamam nun....

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............

Sunday, May 3, 2009

Lucu tp kesian...

Pernah x kitak org g dating n pelbagai benda pelik yg berlaku n menspoilkn hari kitak org?

Hahahahaha....

Ari tok sy ngedate....

Sy x tauk apa silap hari tok...

N pelbagai cita lucu yg berlaku....

Sy nk manas pun x jd...

Mula2 polah2 lah manas tek smpei si dia mala jak bersoal jawab....

Last2 x dpt juak sy tahan...

Leput sorg dirik sy tetak...

Sian juak dgn si dia knk tetak...

Tp, sp suh nya....

Pelik2 jak bah...

Nang melucukan lah...

Hahahahahahahaha....

Dh kmk org balit umah msg2, nya gik mintak maaf dgn sy....

Sepatutnya sy mintak maaf netak nya tp nya gik mintak maaf....

Ailike n sbb yalah sy sayang si dia....

Hahahahahaahahahahahaha

Harap2 hari tok xkn berulang agik...

Cukuplah 2 kali....

Erkzz... 2 kali dah spoil hari kmk 2 duhal....

Huahahahahahaha

Hafiz Nang Best!!



Mlm tok Hafiz telah buktikan Hafiz mmg VERSATILE.. Bermacam genre muzik Hafiz dh nyanyi.. Jatuh cinta dgr suara Hafiz... Fuhhh... Ailike... Afundi Hafiz!!!

Rojak Emosi

Lamak dh sy x update blog sy owhz..

Sejak 2 menjak tok sy menjd semakin malas utk mengupdate blog...

Sy lebih suka bermain PetSociety kt FACEBOOK...

Bila sy main dgn LALOLA, sy lalu x sedar kedirik...

At da same time sy main dgn PINGU sy juak...

Memandangkan sy xda pusak n apa2 sj binatang peliharaan yg lain kt umah, sy bermainlah apa2 pet yg ada kt dlm FB...

Suka sy ngias cdak ya...

Mun lah ada game BARBIE kah, lagik best....

Mun ya nang layap lah sy tok dpn laptop ajak...

Hehehehe....

Sy blm keja gik yalah sy bersuka ria di umah tok....

Dolok kwn2 sy ajak sy join kursus GEMS tp sy min alif lam sin...

Sy tok takut knk suruh training kt semenanjung nun...

Sy mls bah nk diam kt cnun....

Bosan bh....

Dolok ms study, nk alah2 ngitung ari nk balit umah...

Dhlah mun kt cnun nang mcm2 penyakit jak dtg....

Bila aku balit umah, xdalah aku ada kenak migrain dsb....

Yg ada pun ASMA jak...

Ya pun coz of sejuk n aku terlebih makan makanan yg x sepatutnya aku makan...

Aku tok nang degil...

Ya dilarang org tua, yalah disuka aku makan....

Eran juak aku ngn entry tok...

Mcm2 jak dikrepak ku...

Ya brk nang kisah bulak aku lah...

Kata ganti diri pun blh bertukar ganti....

Sah aku sudah angol pada jam 2 pagi lebih tok....

Apa kata tido jak sia...

Hahahahaha....

Entry aku mmg jarang aku ngkah gmbr...

Sebab nya aku mim alif lam sin....

Kahkahkahkah...

Udah2 gik ngerepak ya ehh....

Bgs sy tido jak...

Mun jak sy dpt tdo pun...

Aihhh, x habis2 juak kah...

Syuh syuh syuh.....

Dhlah, aku mupok lok...

Klak sy smbung cita agik keh...

Tatatatatatitititititututututu....

Thursday, April 16, 2009

Tidurlah Wahai Mata

Best nya kalu dpt tdo mcm budak nie.. bgn tdo jer trus breakfast mkn roti.. hehehe


Bila sy tidak dapat tidur,
Sy akan melayan tenet smpai pagi...

Bila sy tidak dapat tidur,
Sy akan menonton TV....

Bila sy tdak dapat tidur,
Sy akan bangun lewat keesokan harinya....

Bila sy tidak dapat tidur,
Sy pun x taw nk wat ape....

Mata tdurlah....

Tidurlah wahai mata....

Esok mcm2 nk kne wat....

Tidurlah....

Plizzzzzzzzzzzzz.............

Received Award From n03n0t

Tenkiu »:«n¤nØt_§kalØrz»:« 4 d award! Sowie lmbt nk amik.. hehehe...

A friend call about..

Something yg aku terbaca n rs mcm best nk share...

A friend is someone
who cares for you..
who helps you
who advise you
and laughs with you

A friend is someone
who doesn't deseert you
in troubled times
but, stand firmly by your side
and be your support

A friend is someone
who comforts you
when you are sad
and cheers you up
when times are bad

A friend
doesn't quarrel because of small mistakes
but gives and takes
and forgives and forgets
Friends, thank you for being my friend!

Miss n love all of u my frenz...

Wednesday, April 15, 2009

K.A.W.A.N

Kawan?

Apa itu kawan?

Kawan adalah sahabat...

Sahabat adalah Kawan....

Org ckp kwn senangis kwn setetak susah kita nak carik....

Hmmm... benarkah apa yg org ckp ya? Mesti ada yg mengiyakan n ada juak yg akan menidakkan... Am I right? Hehehe...

But 4 me, sesuatu ya x mustahil kita akan dapat if kita mmg berusaha n bertawakal utk mendapatkn sesuatu yg baik sentiasa berada di samping kita....

Kwn senangis... Kwn setetak ya x susah kita nk carik sebenarnya... Ya dpend on kita sendirik punya attitude... If attitude kita bagus, semua ya mesti akan dtg dgn kita...

Actually, dlm berkwn tok mmg byk sikap dan perangei yg perlu ada.. Kita mmg perlu mempunya sikap yg positive dlm sesebuah persahabatan supaya persahabatan kita berpanjangan.... Okey, now kita tgk sm2 apa yg kita perlu ada dalam persahabatan kita ya...

1. Berkawan biarlah ikhlas
Kita mesti trima kwn kita seadanya... Misalnya kita ada kwn.. Kwn kita tok dolok sempurna xda ccat celanya... But, dijadikan cerita, 1 day, nya terlibat dlm accident... Ditakdirkan muka nya ada cacat ckit.... Bila kita tgk nya mcm ya, kita trus jd malu nk kawan dgn nya.. Apa tek, dolok geng ya dikenali dgn geng kacak.. Bila kwn ada yg cacat trus x layan nya agik.. x ngakuk kawan... Ya baruk x ikhlas berkawan... berkawan coz muk kacak ajak... Sik bagus mcm ya eh.. Kita sepatutnya berkawan jak dgn suma org dgn hati yg ikhlas x kira nya kacak kah.. jaik kah.. kaya kah... miskin kah.. n apa2 juak y kah ya... Hehehe

2. Tolong menolong
Sifat tok paling penting dalam sesebuah persahabatan.. Kita mesti tlg menolong... Mun kwn kita dlm kesusahan, kita mesti tlg kawan kita ya settle prob nya.. Jgn biarkn kwn kita ya terkontang kanting sorg2.. Jgn buat nya rs xda org yg nk tolong nya menyetelkn segala prob yg mengganggu palak otak nya... Even kita ada prob kedirik pun, kita ptt juak sentiasa menolong kwn kita yg susah ya...

3. Tegur menegur
Bab tok byk yg x akan puas hati n byk yg akan terasa hati... Betul x ya bah? Yalah nak.. sapalah sanggup mun kenak tegur oleh org lain.. mun tegur madah kita tok tek bait kah.. kacak kah.. cute kah.. x juak apa.. mun knk tegur mdh kita tok x bagus bab ya... kita ptt ubah ya ubah tok... Byk yg x akan puas hati.. x puas hati mun knk tegur yg menunjukkan kita tok x bagus... Hellooo... ingat ya... Org yg negur kita ya adalah kwn kita... nya knl kita dh lamak... nya tauk perangei kita mcm nei... nya dh blh bc suma ya... but, once kita dh melencong drp perangei kita yg sebenar ya, nya mmg ptt tegur kita.. nya tegur kita pun utk menuju ke arah kebaikan... bkn nya negur nk menhatuhkn kita pun.. kita mestilah sentiasa berfikiran positive when kwn kita menegur kita.. nya tegur demi kebaikan kita... kita x patut nk melenting x tentu pasal mun nya negur kita... x patut kita nk bertukar menjd HULK bila kwn kita ya tegu kita.. kita ptt terimak tegiran kwn kita ya.. jgn selalu nk pk "aku tauk ko jeles dgn aku yalah ko mdm mcm ya" sekiranya benda ya slalu bermain2 di minda kita, alamatnya musnahlah persahabatan yg kitak org bina bertahun2 ya... Ingat ya, jgn nk main redah jak nganok kwn yg negur kita ya.. setiap teguran mesti ada sebab n jln penyelesaian nya...

4. Pendengar setia
Nk tok sama jak yg dgn no 2 ya... Kita ptt menjd pendengar kwn kita, so kwn kita ya mesti akan rs cdak xkn keseorangan dlm menempuh segala cabaran dan dugaan dlm hidup..

5. Jujur
Kejujuran tok amat penting dlm sesebuah persahabatan yg kita bina... Kita mesti jujur dlm berkwn coz dgn adanya sikap jujur tok, kita akan sentiasa dipercayai oleh kwn2 kita.. Nya x akan memandang serong dgn kita if kita jujur dgn nya.. Kita x napok apa2 drp nya... Mmg lah x semua kita ptt cita dgn org but, if ada sesuatu yg blh membawa kebaikan kepada kwn kita ya, kita mesti berterus terang n jujur dlm mengatakan sesuatu perkara ya..

6. Beterus terang
Lebih kurang jak dgn nk no 5 ya... Berterus terang adalah lebih baik drp kita memendam rasa cos mun kita hanya memendam rasa, byk keburukan drp kebaikan yg akan kita dpt.. If kita tkt nk berterus terang ttg sesuatu perkara yg melibatkan kwn kita ya n tetiba jak kwn kita tauk dr org lain n cdak yg jaik perangei ya akn menambah2kn cerita smpei kita pun terlibat sm, kwn kita akan x percayak dgn kita agik.. Nya akan nganok kita balit... So, better kita berterus terang sendirik dpr org lain yg akan menokok tambahkn cerita dgn kwn kita ya....

7. Jgn jeles menjeles
Owhhh.... part tok mmg SIK BOLEH n DILARANG sm sekali... kita x septtnya jeles dgn kwn kita ya... kita ptt buangkn sikap tok jauh2.. nun jauh ke hujung dunia.. coz of sikap jahat tok, persahabatan ya akan musnah mcm ya ajak... NO NO NO... TIDAK BOLEH JELES MENJELES DLM PERSAHABATAN

8. Sabar
Sabar adalah separuh drp iman... Bersabarlah dgn perangei kwn kita.. Jgn cepat nk marah x tentu pasal.. APa kata tanamkn, sikap SABAR ya dlm dirik kita coz dgn ada nya sikap ya, kwn kita pun akan senang berkawan dgn kita....

9. Jgn celupar
Mulut perlu dijaga.. Ingat, kerana mulut badan binasa... jg ckit mulut kita drp bercakap sesuatu yg akan mendatangkn kemarahan kwn kita... Nk berguro pun, kita mesti tauk tmpt kita berguro ya.. iboh time mood kwn kita ya tgh kacau masih nk berguro benda bodo2 dgn nya... Bergurau biarlah bertempat... Jgn g jauh2 gilak.. Sometimes, org x dpt terimak guro kita ya... So, as a fren, kita pelu tauk tahap berguro kita dgn kwn kita ya smpei ke tahap nei utk mengelakkan kwn kita kecik hati dgn kita...

10. Saling memaafkan
Last but not least, kita perlu sentiasa memaafkan org lain... Datuk Dr Fadzillah Kamsah selalu madah.. Utk membersihkan hati kita dan menyerikan wajah kita, kita hendaklah sentiasa memaafkan org lain sebelum kita tidur... Insya-Allah, hidup kita akn sentiasa bahagia...aaaaa So, kita perlu sentiasa memaafkn kwn kita if nya pernah polah salah dgn kita...

Hmm..okeylah.. setakat tok ajak yg aku mampu fikirkn.. Kelak mun ada agik perlu tambah, akan diupdate agik.... Saya sayang kwn saya....


Cuba kitak org renung dan berfikir sejenak, tanyak dengan dirk ktk org mpun…Adakah ktk org ada sikap2 mcm ya dgn kwn ktk org ? Renung renungkan.. Dan selamat Beramal...

Tuesday, April 14, 2009

Resam Pak Belalang

Konsert ke-6 Hafiz akan nyanyi lagu Resam Pak Belalang by Kristal... After diary, layan channel 109 coz my adik nk tgk konsert coz nya x sempat tgk awl2 konsert so, sy pun join lah skali.. As usual, ramai lah chatterz yg bercerita pasal AF7... N ramai yg x berpuas hati dgn lagu Hafiz.. But 4 me, apa jak lagu yg diberik dgn Hafiz, Hafiz akan buat yg terbaik... Nya x akan menghampakan org yg meng-AFundi Hafiz... As org Sarawak, kita ptt bangga coz ada org Sarawak dlm AF yg membanggakan kita selain Bob... Mun nk diharap dgn org Sarawak yg masuk dlm AF3, AF4 n AF5 ya hampeh dot com lah... Huahahaha.. Jom kita dgr lagu yg Hafiz akn nyanyi Sabtu tok.. Hehehe..



Monday, April 13, 2009

Jom Layan Hafiz Nyanyi!!

Diz week performance Hafiz mmg best!! Ailike... Rs mcm x puas jak tgk... Hehehehe


Riang Ria Weekend

Hari ini hari Ahad...

Pg2 aku dh bgn... G toilet, gosok gigi n cuci muka... Tp, kemalasan masih ada gik so, aku gurin balit ats katil smbil tgk cita kartun... Bila dh kelaparan brk turun dibah n tgk cdak mak sudah hilang... Avanza bapak pun sdh hilang... Cnei nk kah cdak pergi owhzz... Mijot tertanya2 di dlam hati tp mulut memulakan kunyahan breakfast smbil menonton Warung Kita n bila dh tgk Warung Kita yg slalu makan nyaman2 menyebabkn perut saya menjadi semakin lapar... Arghhhh....

Hari ini sy ada date... Yeayyyyyyyy.....

Tp, sy perlu masak dolok n mengemas apa yg ptt cos fikiran sy akan bercelaru bila sy kuar jalan2 tp umah blm teratur... Wah wah wah... Anak sp nk kah tok owhz... hahahahaha....

Selesai suma keja umah n si dia pun dtg tepat pd jam yg telah dijanjikan... Yalah best org ya koh... Mun janji jam 2.30, 2.30 sharp or b4 2.30 nya dh muncul dpn umah... Yalah suh kin sayang... Kahkahkahkah...

Destinasi pertama menuju ke Taman Kereta coz ada "Program Penempatan Pekerjaan" under Kementerian Tenaga Kerja... Aku g sia mbak dirik ajak.. Tgk org lain siap mbak file n ngesep2 jak... Hahahaha... Tujuan utaman sj jak nk jalan2 kt sia nei tauk mun ada vacancy, amik borang ajak kelak isik... Org lain siap bersemangat mbak resume n sijil2 lain.. Ada yg siap pakei smart2 jak... Nk tetak pun ada juak ku ngga tp, bgslah sidak ada semangat mcm ya x mcm aku tok.. Huahahaha....

Tp, sesampai di tingkat 5, n pusing2 kt dlam ya, x byk pun company yg best2... Aku hanya terpikat dgn Hock Seng Lee n Faber Medi-Serve jak... Yg lain hampeh.... Aku rs time PCFair last week lagik meriah kt sia.. Ari tok hampeh jak.. X rami gilak org tp, aku ttp angol juak.. Mun angol ya, ramilah ya juak tp x serami last week la....

Balit dr sia dgn muka frustated tp bila si dia tyk mok tgk wayang kt cnei, Mijot bertukar mnjd ceria semula.. Hahahaha....

Akhirnya aku berjaya menonton cita "Jangan Tegur"... Not bad lah cita tok but aku rs aku suka agik "Jangan Pandang Belakang" n "Congkak" la... Maybe cos of jln cerita nya teratur kot... Cita tok berserabut gilak.. Bak kata si dia antu nenek nya xda kaitan langsung dgn cita ya sedangkan org lain yg nk ngaco Baizura ya.. Tp, bila pk2 ada logik juak apa dipadah nya ya owhz... Or maybe time awl2 cita ya kosentrasi telah diganggu dgn suara tangisan kot...

Keseraman aku ngga cita tok hilang bila kosentrasi aku tganggu dgn bunyi miak kecik nangis... Yalah, lain kali jgn mbak miak kecik ngga cita antu nak kah dh nangis ketakutan last2 dirik sendirik x dpt juak nk ngga...

Ending nya plak ailike... Tp, ada juak yg x logik dalam cita tok... X logik nya bila nenek Baizura ya ninggal mlm marek but dikubur lusak nya... Kira skrip nya mcm tok lah... "Nenek meninggal mlm td.. Esok br nk kebumikan" See... x logiklah nk... Slalu nya org Islam tok sebagus2 nya dikubur secepat yg mungkin... X logik kali kedua bila jenazah ya ditinggal sorg2 pd mlm hari tanpa ada org neman n bc Yassin... Aduiii... x pernah dipolah org ninggal jenazah sorg2 cmya ehzz.. At least, polah lah secara logik ckit....

But, overall... Jangan Tegur oklah... Blh ditonton beramai2... Hehehehe...

Saturday, April 11, 2009

Jangan Tegur


Star Rating:
Overall:
Cast:
Plot:
Effects:
Cinematography :

Watch this if you liked: "The Eye", "Jangan Pandang Belakang", "Congkak"

At last, the most controversial film from Metrowealth, "Jangan Tegur" gets going this month. Paving its way into local cinemas, the latest eerie flick from budding actor/director/screenwriter has got the box-office records of "Jangan Pandang Belakang" and "Congkak" under the belt, and "Jangan Tegur" is likely to repeat the success.

We now see the maturity in Pierre's work. There is vast improvement from "Jangan Pandang Belakang" and "Congkak". Evidently, a lot of effort has been devoted into the pre-production process to make a movie that holds its own. Its creepy touch is projected with less of the typical horror approach we see in most films. Realistic and convincing, the horror is casually exploited with less exaggeration.

Pierre and backing director Ahmad Idham successfully twist a simple and ordinary plot into an interesting affair. The narration and screenplay for the movie are excellent, with good support from lighting and camerawork. Speaking of cinematography, Indra Che Muda on the camera has done a few experimental shots - especially one memorable scene at the traffic light. Of course, it has no effect to the flow of the story but the technical effort is somewhat admirable. Moreover, several other scenes have been shot creatively.

However, the film is not without its flaws. If you aren't covering your face with your palms, you might catch them!

Julia Ziegler has delivered her best effort playing Natasya, considering this is only her debut film. But, it looks like she can do a lot more acting than what is projected. Isn't it a waste? On the other hand, Pierre Andre's role opposite her as Kamal is ordinary. He must have been putting his effort into the film's direction and technical aspects rather than his own acting. This is forgivable since the highlight of the story rests on Julia Ziegler. Nadia Mustafar and Ellie Suriaty on the supporting roles exhibit some semi-convincing acting - it's not entirely credible but it's something to look for. Meanwhile, the rest of the cast (Almy Nadia, Kaza, Rozita Che Wan and Azri Iskandar display only a forgettable acting). Rozita Che Wan stands out as a rather terrible actress - she's stiff and too flamboyant as a doctor.

One sickening point in "Jangan Tegur" is the overdone sound effects. A simple advice to Brian Ng on the sound - please bin the same old trick which has been used in "JPB" and "Congkak" because it's no longer effective today. The poor sound effect only degrades his commendable touch on the film's editing. The make up and costume also doesn't blend - the ghost isn't always consistent.

Overall, "Jangan Tegur" is however a commendable piece that might get you rethinking the local-made horror flick. The well-exploited authentic elements (including the instruments for the scoring and local supernatural belief) are finely designed.

Cinema Online, 10 April 2009

*Mijot mok tengok cita tok juak... Huhuhu*

Impian Tercapai

Ari tok seawal jam 7 pagi Mijot dh bgn dr tido... Bgn tido trus on9... Bila kakak jenguk bilit n tyk "ko x makan laksa tek?"... Mijot trus terjun katil g jenguk bilit mak... Dgn muka mintak kesian tyl bapak Laksa Sego ada bukak x... Gumbiranya hati bila bapak padah bukak n pastok nya g beli.... Kah kah kah kah...

Dgn semangat yg berkobar2 Mijot jenguk dapur n menggoreng nasi sementara menunggu bapak balit beli Laksa n tetiba bapak balit nya madah laksa xda... Huhuhu... Tapiiii... bapak bulak Mijot.... Laksa adaaaaaaaaa... Yeayyyyyyyyyy.....

B4 nk mamam Laksa ya, bpk suh mandik dolok... Mijot anak yg baik even hampa x dpt mkn terus, tp nya tetap g mandik juak... After madik n berkemas apa yg patut, apa gik Mijot trus melahap Laksa dgn lahap nya... After mkn laksa, mkn gik nasi goreng yg digoreng tadik... Huahahaha.... nafsu makan Mijot semakin bertambah demi nk menambahkn berat badan... Hahahahahaha...

Hari tok, Hari Sabtu... Impian Mijot nk makan Laksa Sarawak sudah tercapai!!! Yeayyyyyyy... Makceh bapak Mijot tersayang.... Hehehehe....

note to Sue : Balit lah Kuching, dpt kita makan pelbagai makanan yg nyaman yg x ada kt KL nun... Winduuuuuu... hehehe

Thursday, April 9, 2009

Mengidam??

Mijot mengidam nk mkn Laksa Sarawak kt Sego ya.. Nuym nyum nyum.. Lamak dh sik makan youuu... Mok juak laksa esok pagi... hahahaha


Lamak dh x mkn Mee Kolok Hung Hung... Bila lah nk makan ehhzz... Huhuhu

Sy mengidam Pizza juak... Wah wah wah mcm2 jak yg diidam owhz.... Hehehe


Mijot mmg peminat setia McChicken... Ria g McD org ya tersalah berik burger.. Kotak nya McChicken.... Tp, isik dalam nya....

Adalah quarter pounder... Memandangkan dh kelaparan, mkn jak lah.. Hahahaha

Mijot mok mkn suma ya... Huahahaha

Senarai Kabinet Baru

Today, 9th April 2009, our new PM annouced Kabinet Baru sempena pemerintahan PM yg baru.. So, terpaksalah aku menghafal list Kabinet baru tok utk interview yg akan datang... Huhuhu... Hafal Mijot jgn x hafal....


PERDANA MENTERI : Datuk Seri Najib Tun Razak

TIMBALAN PERDANA MENTERI: Tan Sri Muhyiddin Yassin

JABATAN PERDANA MENTERI:

Menteri:

1. Tan Sri Dr Koh Tsu Koon (Hal Ehwal Perpaduan & Pengurusan Prestasi)

2. Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Hal Ehwal Perundangan dan Parlimen)

3. Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (Unit Perancang Ekonomi)

4. Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom (Hal Ehwal Agama Islam)

Timbalan Menteri:

1. Datuk Liew Vui Keong

2. Datuk Dr. Mashitah Ibrahim

3. Datuk S.K. Devamany

4. Ahmad Maslan

5. T. Murugiah

KEMENTERIAN KEWANGAN:

Menteri: Datuk Seri Najib Tun Razak

Menteri II: Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Timbalan Menteri:

1. Datuk Chor Chee Heung

2. Datuk Dr. Awang Adek Hussin

KEMENTERIAN PELAJARAN:

Menteri: Tan Sri Muhyiddin Yassin

Timbalan Menteri:

1. Datuk Dr Wee Ka Siong

2. Dr. Mohd Puad Zarkashi

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN:

Menteri: Datuk Ong Tee Keat

Timbalan Menteri:

1. Datuk Abdul Rahim Bakri

2. Datuk Robert Lau Hoi Chew

KEMENTERIAN PERUSAHAAN, PERLADANGAN DAN KOMODITI:

Menteri: Tan Sri Bernard Dompok

Timbalan Menteri: Datuk Hamzah Zainudin

KEMENTERIAN DALAM NEGERI:

Menteri: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Timbalan Menteri:

1. Datuk Wira Abu Seman Yusop

2. Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN KEBUDAYAAN:

Menteri: Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim

Timbalan Menteri:

1. Datuk Joseph Salang Gandum

2. Senator Heng Seai Kie

KEMENTERIAN TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:

Menteri: Datuk Peter Chin Fah Kui

Timbalan Menteri: Noriah Kasnon

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:

Menteri: Datuk Seri Shafie Apdal

Timbalan Menteri:

1. Datuk Hassan Malek

2. Datuk Joseph Entulu anak Belaun

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI:

Menteri: Datuk Seri Mohd Khaled Nordin

Timbalan Menteri:

1. Datuk Dr. Hou Kok Chung

2. Datuk Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:

Menteri: Datuk Mustapa Mohamed

Timbalan Menteri:

1. Datuk Mukhriz Mahathir

2. Datuk Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INNOVASI:

Menteri: Datuk Dr. Maximus Ongkili

Timbalan Menteri: Fadillah Yusof

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:

Menteri: Datuk Douglas Uggah Embas

Timbalan Menteri: Tan Sri Joseph Kurup

KEMENTERIAN PELANCONGAN:

Menteri: Datuk Ng Yen Yen

Timbalan Menteri: Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:

Menteri: Datuk Noh Omar

Timbalan Menteri:

1. Datuk Johari Baharum

2. Datuk Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PERTAHANAN:

Menteri: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Timbalan Menteri: Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN KERJA RAYA:

Menteri: Datuk Shaziman Abu Mansor

Timbalan Menteri: Datuk Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN KESIHATAN:

Menteri: Datuk Liow Tiong Lai

Timbalan Menteri: Datuk Rosnah Rashid Shirlin

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN:

Menteri: Datuk Ahmad Shabery Cheek

Timbalan Menteri:

1. Datuk Razali Ibrahim

2. Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA:

Menteri: Datuk Dr S.Subramaniam

Timbalan: Datuk Maznah Mazlan

KEMENTEIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA:

Menteri: Datuk Ismail Sabri Yaakob

Timbalan Menteri: Datuk Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN:

Menteri: Datuk Kong Cho Ha

Timbalan Menteri: Datuk Lajim Ukin

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:

Menteri: Datuk Seri Sharizat Jalil

Timbalan Menteri: Datin Paduka Chew Mei Fun

KEMENTERIAN LUAR:

Menteri: Datuk Anifah Aman

Timbalan Menteri:

1. A. Kohilan Pillay

2. Datuk Lee Chee Leong

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN:

Menteri: Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin

Timbalan Menteri: Datuk M. Saravanan

Tuesday, April 7, 2009

Jom Afundi Hafiz!!



Diz week, Hafz akn nyanyi lagu Terlanjur Cinta by Rossa feat Pasha Ungu... Wahhh... best best... X sabar nk tgk ehzz.... Okey, apakata kita nyanyi sama2 lagu tok.. Jommmm...

Terlanjur Cinta

waktu bergulir lambat
merantai langkah perjalanan kita
berjuta cerita terukir dalam
menjadi sebuah dilema

mengertikah engkau
perasaanku tak terhapuskan

malam menangis
tetes embun membasahi mata hatiku
mencoba bertahan di atas puing-puing
cinta yang tlah rapuh

apa yang ku genggam
tak mudah untuk aku lepaskan

reff:
aku terlanjur cinta kepadamu
dan tlah kuberikan seluruh hatiku
tapi mengapa baru kini kau pertanyakan cintaku

aku pun tak mengerti yang terjadi
apa salah dan kurang ku padamu
kini terlambat sudah untuk dipersalahkan
karna sekali cinta, aku tetap cinta

mencoba bertahan di atas puing-puing
cinta yang tlah rapuh

apa yang ku genggam
tak mudah untuk aku lepaskan

repeat reff


Monday, April 6, 2009

Master Planning April 2009

fikir jgn smpei migrain

Ari tok dh hari ke 6 dlm bulan April... Mijot msh gik dgn projek nya menanam anggur di belakang umah... Huhuhu... Byk benda yg perlu Mijot polah dlm bulan tok... Tp, xda pun byk gilak tp kita mesti ada planning utk memastikan jangka hayat kita berpanjangan dgn baik, sihat dan tenteram... Yg penting segala ya mesti dimaintain bgs2... So, kita perlu ada maintenance program yg bgs... Dlm ya program ya mesti ada maintenance schedule, planning n budget... Bila suma ya dh settle, brklah sumanya berjalan dgn lancar..

ERkzz... bercakap pasal maintenance lah pulak.. tok bkn blajar maintenance lah.. Ini time kita nk pk apa plan kita utk bulan ini...

Jeng jeng jeng....

Keja owh keja....

Mula mula atau firstly, Mijot mesti meneruskan usaha mencr keja smpei dpt... Mijot akn menghantar suma resume n sijil2 nya di mana2 company di Kuching tok.. Boring dh Mijot nunggu suma yg pernah disubmit nya dolok.. Suma jak blm ada bunyi papa... Resume dh ok.. Sijil2 pun ada juak... Result pun ok... Experience?? Yahhh... Yalah kekurangan dlm resume Mijot... Mijot xda experience keja... Mijot perah keja time practical dolok jak.. Dlm tempoh 6 bln jak Mijot pernah mengharungi dunia pekerjaan... After ya sik pernah Mijot keja agik... Bkn nya x mok keja... Dolok, pernah juak mok keja time cuti sem dolok2... Tp, adalah suara2 mengatakan... "dh cuti ya, relaks jaklah kt umah.. iboh nk pnat2 keja indah.. kelak dh hbs blajar brk keja"... Aduii.. sebab suara yalah mijot sik pernah tercapai hasrat nk keja part time kah apakah... Huahahaha... Tuaeja juak duhal aku tok owhz... Ada hati indah nk keja dolok... Hahahaha... Disebabkn xda experience yalah Mijot x dpt keja gik kot stakat tok... Huhuhu... Sm juak mcm building bah.. Mun nya xda budget, xdptlah building ya nk dimaintain n sbb ya juaklah byk building yg lack of maintenance coz of xda budget... Org pulak slalu menganggap remeh pasal maintenance tok... Maintenance lah paling penting dlm bldg owhz... Coz of maintenance, jangka hayat sesuatu bangunan ya dpt dipanjangkn n bangunan ya akan maintain kacak n berseri2 jak... Aik, maintenance agik dilalut nya owhz... Actually, aku rindu nk belajar bout maintenance coz saya amat suka subjek tersebut.. Lecturer nya pun best... N sbb ya juaklah aku cemerlang dlm subjek ya kali... Huahahahaha....

Perkara no 2 yg Mijot perlu polah dlm bulan tok ialah pegi Resident Office mintak cop sijil agik... Nang nama Mirza Fariza ajaklah dlm buku kt sia.. Dhlah skali mintak cop beratus2 keping... Huahaha... Sik apa juak bah... Keja cdak ya senang jak bah... Tukang cop ajak.. Mun Mijot dpt keja ya pun ok juak... Kepak tangan n mulut jak.. Tangan kepak cos kepak mengecop... Mulut kepak cos kepak kelakar.. Huahahaha....

angan2 nk menjahit seperti ini.. hahaha

Yg no 3 gik Mijot nk g kursus jahit manik kt Kolej Komuniti Mas Gading... Mun dh pandei jahit ya, bolehlah menjahit manik di baju kakak n mak dolok... Mun kacak Mijot jahit, brklah diteruskan dgn bj sendiri.. Hahahahahaha...


bila lah Kuching nk ada GSC owhz??

No 4 nya pulak Mijot mok g tgk movie!!!! Uwaaaaa... lamak dh x g tgk movie... B4 tok xda cita yg best n org itu pun slalu jak bz dgn kes boyak nya.. mun g ngedate pun slalu jalan2 n g mkn jak... Sbb yalah diz month Mijot mok tgk movie... Diz month byk cita best... Jom, kita g tgk movie beramai2... Hahahahahaha...

kitchen idaman ku... hahaha

Last but not least, Mijot nk memikirkn cmnei nk ngemas umah... Huahahahahahaha.....


Xda byk nei pun planning Mijot owhz... Tp, mcm mengepakkan jak mun perlu berlari ke sana ke mari utk mencari pekerjaan.. Sik apalah, bersusah susah dahulu, bersenang senang kemudian.... Hehehehe...

Wish me luck kehzz... Hehehehe

Apalah Nasib

Bola owh Bola...

Bila ada bola dpn mata, org laki mesti x akan ingat dgn aktiviti lain gik... matanya hanya akan menatap skrin TV dgn penuh kosentrasi n sik mok ada ckit pun babak yg tertinggal... Mun ada ckit yg cdak miss tgk habis lah... Bisinglah suasana sekeliling...

Hmmm... Terbayang iklan Astro bila elektrik dipadamkan, riuh cgek kedei ya coz xmok miss penalty kick ya... Hehehe...

Mcm ya juaklah suasana para lelaki di luar sana yg kaki bola... Lebih2 agik mun time ya team peberet cdak main... Adusshhh... nang x dpt dikaco lah... Remote nang knk control lah... nang sik ada sapa yg dpt mengcontrol cdak time ya... Sebab remote control dkt tgn cdak.. Susahlh parapompuan nk control cdak time cdak kosentret dgn team peberet cdak ya... Hahaha

Bila bola sudah menguasai lelaki, pompuan yg bkn kaki bola akan rs tersisih... Sikda org akan melayan cdak nya berkelakar.. Sikda org nk neman cdak berkelaie... Sikda org nk neman cdak jalan2... Sikda org nk neman sidak membuat apa2 aktiviti yg sepatutnya... Time yalah tahap keboringan cdak ya akn menjd tahap dewa naga dan time ya cdak akan terpk, alangkah bagusnya mun astro dibeli cgek sorg xdalah boring tahap dewa naga ya...

Apalah nasib pompuan yg bukan kaki bola... Selalu disisihkn kerana paras rupa...

Wednesday, April 1, 2009

Telur Giant?


Pernah x kitak org tgk telur besar tok? Telur giant kmk org serumah nyebut telur ya... Telur tok spesel... Bpkku siap order dgn kwn nya mun nk beli telur so, jaranglah bpk ku beli telur kt pasar... Mun telur habis, nya akan order dgn kwn nya utk dpt telur spesel tok...

Mok tauk apa spesel telur tok?



Haaaaaaaa... toklah spesel nya telur giant ya... Dalam sebiji telur ya ada 2 igek kuning telur dlm ya... Slalu nya, kita terpaksa pecah 2 biji telur brk dpt 2 kuning telur tp, telur giant tok pecah cgek telur dh dpt 2 kuning telur... Yalah spesel telur giant tok... Hehehehe....

If x percayak, dtglah umah Mijot utk tgk telur giant ya.. Hahahaha

Tuesday, March 31, 2009

Cooking Best!!


Mlm tdk, Mijot dtg rajin... Disebabkn kerajinan Mijot ya, maka terhasillah donut sosej aka sosej roll.. Hahahaha... Even ianya x menjd gilak, tp berjaya juak dihabiskan.. Kahkahkah... Toklah 1st time Mijot polah donut sosej ya... 1st try boleh juak dibanggakan even x jd gilak... Hehehe... Sik apa, next time kelak, Mijot akan kurangkan n lebihkan apa yg patut dlm resipi ya...

Nk kah Mijot dh padah, cooking mmg best... Yalah mun dh ada kerajinan nk masak ya, Mijot akan masak apa jak yg nya suka... Hehehe...

So, kpd sesapa yg x pernah masuk dapur ya, trylah kitak org masak sekali... mesti after ya kitak org akn addict nk masak agik n agik... Lebih2 agik mun org memuji masakan kita, yalah semangat memasak ya semakin menjadi-jadi... Hahahaha....

I LOVE COOKING!!!

B.O.M.O.H aka I.L.M.U G.U.N.A-G.U.N.A

Kitak org percayak sik dgn 2 benda ya? Even tok zaman moden, zaman millennium, zaman serba canggih, aku percayak benda ya msh wujud... Nk kata benda ya sik wujud, sik blh percayak, Pakar Motivasi terkenal, Dato' Dr Fadzillah Kamsah pun percayak benda ya wujud... Percayak benda ya msh diguna org pd zaman tok...

Benda nk mcm tok, slalunya org guna mun nya x puas hati dgn kejayaan org lain, kebahagiaan org lain.. Or dlm erti kata lain, nya jeles lah dgn apa yg org ya ada... Nk ilmu bomoh2 tok slalu nya diguna org nk berbisnes mun x pun diguna oleh org yg cinta nya x berbalas... Ya pendapat aku lah.. Ada giklah yg diguna org ya... Bila cdak guna benda tok n dpt mengenakkn org yg nya dendam ya, cdak akn puas hati n rs cdak ya hebat... Ish ish ish...

Pelbagai cr cdak guna utk menyeksa org yg cdak dendam ya... Kadang-kadang sampei meragut nyawa seseorg... Ada yg smpei muntah darah... Ada yg sentiasa rs panas... Ada yg sentiasa bencik mun nangga muka org lain... Nang mcm2 cara jak diguna cdak ya... Sampei hati cdak membomohkn org lain owhz...

Aku pelik, knk org msh juak menggunakan benda mcm ya... Cdak x takut kah dgn azab yg cdak akn dpt d akhirat kelak... Cdak tauk benda ya dilaknat Allah.. Tp, coz of dendam, cdak sanggup juak menggunakan ilmu nk mcm ya utk balas dendam dgn org yg cdak x suka... Kenaklah wujud org yg berhati busuk mcm tok kt dunia tok owhz...

Mmglah cdak akan berpuas hati n bergumbira bila berjaya mengenakkan org yg didendam cdak ya tp, cdak sedar kah sik apa azab yg akn nunggu cdak kelak... Mesti cdak ya x tauk hukum hakam dlm Islam kali yalah cdak msh juak menggunakan ilmu sedemikian rupa...

Wahai Manusia yg suka membomohkn org, ingatlah kitak org... Di dunia, kitak org akan bersuka ria bila dpt mengenakkan org... Tp, di akhirat kelak, akan ada azab yg lebih teruk menunggu kitak org... insaflah wahai manusia yg suka menggunakan ilmu yg sedemikian rupa... Kitak org nang suka nk menyeksa org... Tp, ingtlah di Akhirat kelak, kitak org akan lebih terseksa..

Note: Entry tok xda kaitan dgn yg hidup ataupun yg telah kembali ke Rahmatullah... Ianya hanya sebagai renugan kita bersama... Renung-renungkan.. Dan selamat beramal... Hehehe

Friday, March 27, 2009

Cucur Pusuk Untuk Kakak


Disebabkn kakak mok mamam cucur pusuk, so, adik yg baik hati ini telah memasakkan cucur pusuk utk kakak nya... Bertungkus lumus si adik menggoreng cucur di dapur sambil mengemas dapur... Setelah siap dimasak, si adik menyambung keja nya dihadapan lappy...

Ntah jam berapa, si kakak sampai ke rumah.. Dgn girang hatinya, si adik mempromote cucur pusuk nya tetapi, si kakak dgn langkah yg laju trus masuk ke dalam bilik dan Zzzzzzzzzz.... Sampai jam ini, si kakak blm lg menjamah cucur pusuk yg dimasak si adik... Huhuhu....

Hopefully si kakak akn mkn cucur pusuk yg si adik masak dgn senang hati sebaik sahaja bgn dr tdo.... Ameen....

Mim Alif Lam Sin vs Rajin

Semenjak 2 menjak tok Mijot telah menjd teramat malas utk menghapdet blog nya... Tp, mun Mijot jd rajin, nya akan mencr apa sj idea utk di hapdet... N sbb ya juaklah blog Mijot amat jarang dihapdet..

Tetapi, disebalik kemalasan Mijot, terselit juak kerajinan Mijot... Apakah kerajinan itu??

Mijot amt rajin memasak pd ms sekarang... Apa sj yg kakak Mijot maok mkn, Mijot akn try masak... Hahahaha... Best nya memasak... Ai like okeh.... Hahahaha....

Erkz... x lamak gik Mijot punya kakak nk balit keja... Marek nya pesan polah cucur pusuk... So, Mijot perlu goreng cucur pusuk sekarang jugak...

Jumpa lg di ms akn datang.... Hehehehehe

Sunday, March 22, 2009

Memujuk Dan Dipujuk

Tajuk entri hari nie aku pun x taw nape nk letak cmtue n nape plak tetiba slang ckp pun dh berubah... Maybe dh lm kot x berbahasa spt ini n tetiba teringin plak nk gunakan sekejap... Hehehe...

Memujuk??

Nape ek aku mempersoalkn tentang perkara sedemikian rupa?? Aku pn x taw nape ari nie aku down sgt sgt... Aku jd terlalu sensitif... Even aku msg dgn org itu pun aku rs mcm sedey jer... stiap ape yg dia ckp aku rs mcm sedey jer bila bc sedangkn dia x ckp ape2 pun yg menguris hati dan perasaan aku.. Maybe cos of jiwa aku tgh kacau menyebabkn aku jd cmtue kot... Aku pun x taw bile r aku berupaya nk memujuk hati dan jiwa raga aku nie... Aku mmg cmnie.. Kalu jiwa kacau, aku akn berusaha sebaik mungkin utk memujuk diriku sendiri... Bab memujuk nie aku mmg terer... Tp, aku hanya terer memujuk diriku sendiri... Aku x mampu nk pujuk org cos aku mmg x pandai bab itu tp, sekiranya aku xnk memanjang situasi yg tidak selesa berpanjangan, aku akan berusaha memujuk org yg meminta aku untuk memujuk nya... Memujuk mmg aku blh wat tp, ianya bergntung gak dgn situasi ketika itu.. Kdg2 aku pun bosan gak bila aku owez memujuk diriku sendiri if gwaku kacau... Tp, apakn daya, kalu aku x pujuk diriku sendiri, sp lg yg nk pujuk kn... huhuhu..

Dipujuk?

Berbalik kpd persoalan kedua plak.. Dipujuk.. Apa itu dipujuk? Owhzzz... semestinya aku x taw apa benda tersebut coz aku mmg x pernah n x pernah n x pernah dipujuk.. Believe it or no?? Aku mmg x pernah dipujuk... Smpai kwn aku x percaya bila aku ckp aku x taw cmner BF aku memujuk aku coz dia mmg x pernah pun nk pujuk aku... Kalu aku marah dia pun, n aku terasa nk merajuk, aku merajuk sorg2 jer... Pastu aku akn try pujuk diriku sendiri... Aku mmg x pernah dipujuk n dia mmg x pernah pun pujuk aku.. Sbb tue aku x taw ape perasaan bile org pujuk kita... Sbb aku x pernah rs itu sume... Huhuhuhu...

Tp, aku x kisah sume tue coz aku taw mcm mne nk pujuk diriku sendiri n aku x perlu org nk pujuk aku.. Aku x kisah sume tue coz aku lbh taw sp aku n aku lebih taw cmner nk pujuk diriku sendiri... Aku x kisah sume tue... Abaikan perkara seperti itu n sekiranya ianya dipanjang, ianya akn menjd satu titik permulaan yg akan mengundang kemarahan byk pihak. So, kesimpulannya, biarlah kite memujuk diri kita sendiri b4 org nk pujuk kita coz ianya akn mempercepatkn proses pendamaian.. Chewaahhhhh....

Entri kali nie mmg entri gwa kacau... huhuhuhu

Monday, March 9, 2009

Strepsils ooo Strepsils


Fuhh...

Tekak aku menjd semakin sakit... Sakit rs mcm nk terkeluar anak tekak... Seandainya aku dpt mengeluarkn anak tekak aku dan aku akan membersihkn ianya sehingga bersih dan aku akn mencuci nya dgn menggunakan dettol... After ianya dibersihkn, brlah aku masukkan semula ke dalam mulut aku dan tekak aku pun xkn sakit agik... Huhuhu...

Ya sendainya n hanyalah impian aku semata2 tp, ku tauklah anak tekak aku xpt dikeluarkn so, aku pun mengambil langkah seterusnya dgn menghisap "Strepsils" 24hrs... hahaha... Gila kali nk ngisap "Strepsils" 24hrs... Xkn pun tdo mkn ya juak.. Nk kah percuma jak aku tertelan benda ya.. Jd keja lain gik kelak..

Strepsils mmg sentiasa menjd peneman setia hidup aku mun aku sakit tekak... Nya jak dpt mengubati tekak aku sbb yalah kali aku suka mkn nya... So, aku suh adik ku beli kt kedei.. Mun aku beli benda nya mesti aku teringat kes aku beli Strepsils kt Kolej aku dolok.. Org Koop ya salah ltk harga n Strepsils ya dijual dgn harga RM1.20... hahahaha... Gumbira nya aku time ya n aku pun beli byk2... Esok aku g agk, aku tgk dh tkr harga asal dh.... Nsb aku dh beli byk2... hahahahaha.... Tp, time tok tekak aku masih gik sakit... Nk kakar pun malas... Aku pun jd pendiam jk kt umah... huhuhu....

Ish ish ish.....

Sengsaranya hidup aku bila tekak aku sakit cos aku xpt telan air liur dgn hati yg senang... Nk kakar pun jd malas...

Arghhhhhhhhhh....

Tension nya akuuuuuuuuuuu!!!!!!


Saturday, March 7, 2009

Apakah tandanya mun kita sakit tekak?

Arghhh....

Tension nya aku... Tekak dh mula sakit... Mun tekak dh mula sakit, apakah petandanya?

Hmmmmm...

Tandanya aku akn demam!!!!!

Tiiiiiiiiidddddaaaaaaaakkkkkkkkkk........ Aku x maok demam... Bg aku, demam adalah satu penyeksaan cos aku hanya akn demam setahun sekali n demam yg sekali ya akn berpanjangan smpei seminggu n selepas demam, aku akn batuk selama sebulan dan asma pun akn menjelma... Sebab yalah aku x suka demam..

Demam oooo Demah syuh syuh syuh ko dr aku cepattttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!